Menu

Beregening in de tuin

Een mooie tuin vraagt om een goede waterhuishouding. Dat is op drogere gronden en periodes van hitte niet vanzelfsprekend. Zeker afgelopen jaren hebben we steeds vaker te kampen met minder regen wanneer planten daar wel volop om vragen. Regelmatig bijwateren is dan absoluut nodig, zeker bij een pas aangelegde tuin. Maar dit is arbeidsintensief en is niet altijd even efficiënt.

Een beregeningsinstallatie biedt dan uitkomst; het zorgt voor een regelmatige watertoevoer, kan zo ingesteld worden dat water wordt gegeven als het écht nodig is en het scheelt tijd. Bovendien wordt de tuin dan ook tijdens vakanties van voldoende water voorzien. 

Hoe werkt een beregeningssysteem?

Bij een beregeningsinstallatie wordt water uit een bron via een pomp en ingegraven leidingen en slangen naar de diverse sproeipunten in de tuin geleid. De bron kan een buitenkraan zijn, maar ook een grondwaterbron of vat met opgevangen regenwater.

Als watersproeiers zijn tegenwoordig pop-up modellen populair, die even hoog als het maaiveld worden ingegraven en omhoog schieten als de watertoevoer actief is. Heel vaak worden zogenaamde nevelaars bij beregening gebruikt, die met kleine druppels de planten zachtjes besproeien. Ook kan water worden afgegeven via beregeningsslangen; dit is een druppelslang met kleine gaatjes die het water langzaam doorlaten. Vooral op lastig bereikbare plekken, maar ook onder hagen, struiken en bomen is dit een uitkomst. De aansturing van een beregeningssysteem kan handmatig worden aangezet of via een beregeningscomputer op gezette tijden automatisch aangaan. En tegenwoordig bestaat ook smartphonebediening. Ook zijn er systemen met sensoren waarbij de installatie automatisch aanslaat als de waterbehoefte hoog is. 

Aanleggen van een beregeningsinstallatie

Bij het aanleggen van een beregeningsinstallatie gaan wij zo zorgvuldig mogelijk te werk. Allereerst inspecteren we of er geen kabels of leidingen aanwezig zijn op de plek waar de ondergrondse beregeningsbuizen moeten komen. Verder maken we vaak gebruik van een zogenaamde bodemraket, waarmee de graaf- en spitwerkzaamheden tot een minimum kunnen worden beperkt. Op die manier kan een beregening ook goed in reeds aangeplante borders en groenstroken worden aangebracht.

Beregeningsplan & ontwerp

Een beregening aan laten leggen is altijd maatwerk. Bij Hovenier van der Kraats, hoveniersbedrijf uit Scherpenzeel, kunnen wij op basis van uw tuin en wensen een compleet plan ontwikkelen en de aanleg verzorgen. Veelal wordt beregening meteen aangelegd bij de aanleg of renovatie van een tuin; het leggen van de leidingen kan dan namelijk meteen worden meegenomen in het grondwerk, wat kosten scheelt.

Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden van beregening. Neem vrijblijvend contact met ons op.