hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Bestaande tuin veranderen? We geven je 7 tips

×
Ga terug naar het overzicht

Wil je jouw bestaande tuin veranderen?

Een tuin kan ontzettend mooi zijn, maar soms ben je toe aan iets nieuws. Of misschien heb je een woning gekocht en wilde je de bestaande tuin veranderen, naar jouw eigen smaak inrichten. Bij het veranderen van een bestaande tuin komt aardig wat kijken. Je moet namelijk met een hoop dingen rekening houden voordat je begint met het verplanten van planten of het aanleggen van de bestrating. Wil je handige tips en trucs over het veranderen van je tuin? Lees dan snel verder.

Tip 1: Maak een plan van aanpak of laat er een maken

De eerste tip die we willen geven is om eerst een plan van aanpak en tuinontwerp te laten maken. Wat moet er gebeuren, welke onderdelen van de tuin zijn te hergebruiken en hoe moet de nieuwe indeling worden? Zonder plan loop je het risico dat je veel dubbel werk moet doen om uiteindelijk van een mooie tuin te kunnen genieten. De aanvullende tip is om hulp in te schakelen van een professional. Een hovenier heeft immers al vaker met hetzelfde bijltje gehakt en houdt rekening met alle facetten in een tuin.

Tip 2: Zet je prioriteiten op een rijtje

Met een goed plan van aanpak ben je er nog niet, want je moet ook je prioriteiten duidelijk voor ogen hebben. Dat heeft enerzijds te maken met het werk dat je laat doen, zelf gaat doen en natuurlijk met je budget. Een tuin veranderen is geen eenvoudige en goedkope klus. Maar door de juiste prioriteiten te stellen wordt dat het wel.

Tip 3: Hergebruik planten die je anders weggooit

Kijk ook goed naar de mogelijkheden om de planten in je huidige tuin te hergebruiken. Dat scheelt in de kosten en wellicht staan ze prachtig op een andere plek. Gooi ze niet klakkeloos in de kliko, omdat je met een ingrijpende verandering bezig bent. Veel planten kun je gewoon hergebruiken. Heb je planten die je echt niet meer kan of wilt gebruiken? Kijk dan of je er een andere mooie bestemming voor kunt vinden. Je kunt ze bijvoorbeeld aan iemand anders schenken of zet een deel in je voortuin.

Tip 4: Vervang tegels (deels) voor grind

Een voor de hand liggende oplossing is het deels of volledig vervangen van tegels voor grind. Deze aanpassing neemt niet veel tijd en budget in beslag. Weeg wel de voordelen en nadelen van grind goed af. Een groot voordeel van grind is dat water tussen de steentjes door de grond in loopt. Je hebt dus geen last van gladde ondergrond om op te lopen en grind is niet zo vatbaar voor groene aanslag. Het nadeel van grind is dat er allerlei stof en vuil tussen en onder gaat zitten. Dit is een ware voedingsbodem voor onkruid. Na verloop van tijd kan het dus voorkomen dat je onkruid tussen het grind vandaan moet halen.

Ga je toch voor grind? Investeer dan in goede grindplaten en worteldoek. Grindplaten zijn waterdoorlatend en zorgen ervoor dat het grind op zijn plek blijft liggen. Worteldoek leg je onder de grindplaten en zorgt ervoor dat onkruid zo min mogelijk gaat groeien. Onkruid voorkomen doe je overigens nooit.

Tip 5: Geef onkruid geen kans met bodembedekkers

Onkruid is sowieso heel vervelend en je wilt natuurlijk niet enorm veel tijd spenderen aan onkruid wieden. Je kunt voorkomen dat onkruid gaat groeien als je in het groene deel van je tuin met bodembedekkers werkt. Bodembedekkers zijn feitelijk lage planten die breeduit groeien en ervoor zorgen dat het onkruid geen kans krijgt.

Tip 6: Beregening en verlichting aanleggen

Bij het veranderen van de tuin moet er toch flink geklust en gegraven worden en daarom is het slim om direct te kiezen voor de beregening en de verlichting. De bekabeling en slangen worden dan in sleuven geplaatst onder de grond. Dat is een veel mooier gezicht en je hebt veel meer vrijheid in waar en hoe je verlichting in de tuin aanbrengt. Je planten worden zo ook automatisch voorzien van water als dat nodig is.

Tip 7: Kies de juiste planten

De laatste tip die we willen geven heeft natuurlijk te maken met de beplanting van je tuin, want je moet wel de juiste planten kiezen voor in je ‘nieuwe’ tuin. Dat is deels afhankelijk van wat je mooi vindt, of je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt of juist vaak wilt tuinieren, maar ook van de ligging van de tuin. Denk aan een tuin op het zuiden, oosten, westen of noorden. Weet je niet zeker welke planten je nodig hebt? Vraag dan direct om advies als een hovenier een plan van aanpak voor je maakt.

Wij helpen je graag jouw bestaande tuin te veranderen

Heb je besloten de werkzaamheden uit te besteden? Dan denken wij graag met je mee. Wij hebben vele klanten door het hele land blij mogen maken. Van bedrijfstuinen tot voor- en achtertuinen. Hoveniersbedrijf van de Kraats; waar kwaliteit zijn plek kent.

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Footer foto