In deze blog:
Wat doen met al het afgevallen blad?
Een fraaie tuin siert elk huis. Maar zodra de herfstmaanden weer zijn ingezet en de planten en struiken hun blad verliezen, is het totaalbeeld soms niet zo fraai meer. Op een droge dag dus toch maar even de tuin in om de tuin winterklaar te maken. Wat de blaadjes betreft doen we dat tegenwoordig net even anders aan dan vroeger.
Laat afgevallen blad liggen
Tot een aantal jaar terug bestond het winterklaar maken van de tuin vooral uit het terugknippen van de vaste planten en het opschonen van de borders door daar alle blaadjes weg te halen. Maar die laten we anno nu rustig zitten, want afgevallen blad tussen de planten en struiken zorgt voor de nodige bescherming. Het houdt voor de planten kostbare warmte vast en verteert uiteindelijk tot voeding waar uiteindelijk de plant én het bodemleven van profiteert. Bovendien bieden blaadjes en takjes ook allerlei beschutte schuilplekjes voor nuttige insecten, kleine diertjes en vogels.
Gras, pad en vijver maak je netjes
Natuurlijk houd je paden en terrassen wél bladvrij en veeg het blad gerust de border in. Doe hetzelfde met het gras, want blijft daar blad op liggen, dan ontstaan daar lelijke gele plekken. Houd ook de vijver vrij van afgevallen blad; schep het regelmatig weg zodat de vissen en waterplanten weer licht krijgen. Het voorkomt ook dat blaadjes naar de bodem zakken en gaan rotten wat op den duur tot troebel water en algengroei leidt.
Duurzaam tuinonderhoud
Bij het winterklaar maken van je tuin komen nog meer werkzaamheden kijken, zoals het splitsen van planten, straatwerk en het plaatsen van bouwkundige elementen. Ook zijn oktober en november perfect om struiken en bomen te planten, en vergeet daarbij de bloembollen niet!
Tuin winterklaar maken? Wij helpen je graag!
Wil je meer advies of laat je het duurzaam onderhoud van de tuin graag over aan een vakbekwame hovenier in de regio Woudenberg, Veenendaal of Scherpenzeel? Neem dan contact op met Hoveniersbedrijf Van de Kraats!
Ga terug naar het overzicht