hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Het nieuwe winterklaar maken van de tuin

×
Ga terug naar het overzicht

Wat doen met al het afgevallen blad?

Een fraaie tuin siert elk huis. Maar zodra de herfstmaanden weer zijn ingezet en de planten en struiken hun blad verliezen, is het totaalbeeld soms niet zo fraai meer. Op een droge dag dus toch maar even de tuin in om de tuin winterklaar te maken. Wat de blaadjes betreft doen we dat tegenwoordig net even anders aan dan vroeger.

Blad laten liggen

Tot een aantal jaar terug bestond het winterklaar maken van de tuin vooral uit het terugknippen van de vaste planten en het opschonen van de borders door daar alle blaadjes weg te halen. Maar die laten we anno nu rustig zitten, want afgevallen blad tussen de planten en struiken zorgt voor de nodige bescherming. Het houdt voor de planten kostbare warmte vast en verteert uiteindelijk tot voeding waar uiteindelijk de plant én het bodemleven van profiteert. Bovendien bieden blaadjes en takjes ook allerlei beschutte schuilplekjes voor nuttige insecten, kleine diertjes en vogels.

Gras, pad en vijver

Natuurlijk houd je paden en terrassen wél bladvrij en veeg het blad gerust de border in. Doe hetzelfde met het gras, want blijft daar blad op liggen, dan ontstaan daar lelijke gele plekken. Houd ook de vijver vrij van afgevallen blad; schep het regelmatig weg zodat de vissen en waterplanten weer licht krijgen. Het voorkomt ook dat blaadjes naar de bodem zakken en gaan rotten wat op den duur tot troebel water en algengroei leidt.

Duurzaam tuinonderhoud

Er zijn nog meer werkzaamheden waarmee je de tuin klaarmaakt voor het nieuwe seizoen. Denk aan het delen van planten, het uitvoeren straatwerk en het plaatsen van bouwkundige elementen. Bovendien vormen oktober en november de ideale periode om struiken en bomen te planten én vergeet ook de bollen niet.

Neem contact op met Hoveniersbedrijf v.d. Kraats

Wil je meer advies of laat je het duurzaam onderhoud van de tuin graag over aan een vakbekwame hovenier in de regio Woudenberg, Veenendaal of Scherpenzeel? Neem dan contact op met Hoveniersbedrijf vd Kraats.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin