Hoveniersbedrijf van de Kraats Scherpenzeel

Wat doen als u wateroverlast heeft in uw tuin?

×
Ga terug naar het overzicht

Ons land wordt steeds vaker getroffen door grilliger weer in de afgelopen jaren en we maken steeds vaker, zware regenval en harde wind mee. Uw tuin heeft ook onder deze klimaatverandering te leiden en dit zal ook blijven voorkomen in de toekomst.

In de maand februari veroorzaakt zware regenval vaak overstromingen en heeft uw tuin te lijden onder wateroverlast omdat het water niet kan worden afgevoerd. De grootste oorzaak waardoor water slecht wegzakt is de ondergrond. Daarbij is het belangrijk om te weten dat bepaalde soorten ondergrond veel gevoeliger voor wateroverlast zijn dan anderen. Zoals  dichte kleigrond en leemgrond. Deze grondsoorten hebben een hoge dichtheid. Deze gronden hebben de neiging om langer nat te blijven omdat het water slecht in de bodem zakt.

Gebieden die zijn gelegen in de buurt van water zijn ook zeer gevoelig voor overstromingen en wateroverlast. In deze tuinen kunnen op terrassen en tuinpaden waterplassen ontstaan, die verzakkingen kunnen veroorzaken. Deze verzakking kunnen na verloop van tijd als maar erger worden.  Wanneer dit bij uw tuin aan de hand is, komt er op neer dat u herstelwerkzaamheden moet gaan uitvoeren.

Wanneer de grond is doordrenkt met water, kunnen uw planten verdrinken. Wortels zullen afsterven waardoor de plant boven de grond ook kapot gaat. Af en toe een beetje te veel regen, zal de planten niet te veel doden, maar langere tijd wateroverlast kan fataal zijn.

Wat kunt u doen? Of kunnen wij voor u doen.

Indien u last heeft van wateroverlast kunt u een aantal dingen doen.

  • Het belangrijkste is niet te lopen in een drassige tuin tot al het water is weggelopen.
  • Wandelen op een drassige grasveld zal verdere verdichting veroorzaken en maakt het zelfs nog erger.
  • Geef planten in een drassige tuin voeding in het voorjaar om hen de broodnodige voedingsstoffen te geven of geef ze wat extra compost. Elke plant die lijdt aan een ernstige tekort aan voedingsstoffen, te zien aan gele, gevlekte bladeren, moet een extra impuls krijgen met een bladvoeding.
  • Als uw tuin herhaaldelijk last heeft van overstromingen is grondbewerking van vitaal belang. De bodemstructuur zal moeten worden verbeterd door het toevoegen van organisch materiaal zoals compost –  voor elke vierkante meter van de grond.
  • Daarnaast is het handig om planten op verhoogde “terpen” te zetten waardoor ze minder gevoelig worden voor wateroverlast. Denk bij de aanleg van paden, patio’s en opritten aan het gebruik van het juiste materiaal zoals bakstenen en grind, die het mogelijk maken het water te laten weglopen.
  • Creëer plekken in de tuin om water af te voeren zoals slootjes of een vijver.
  • Als het probleem heel extreem is, kunt u kiezen voor de installatie van een pijp- drainage systeem met ondergrondse opslag als oplossing. In deze opslag zitten afvoergaten die het water weer terug brengt in de natuur, maar op een niveau waar de planten er geen last van krijgen.
Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin