hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Wateroverlast in je tuin? Dit kun je doen!

×
Ga terug naar het overzicht

In de afgelopen jaren hebben we steeds vaker te maken met grilliger weer, met zware regenval en harde wind. Ook jouw tuin krijgt te maken met de gevolgen van deze klimaatverandering, en dat zal in de toekomst waarschijnlijk niet anders zijn.

Oorzaken van wateroverlast in de tuin

In februari kan zware regenval vaak leiden tot overstromingen, waardoor je tuin last kan krijgen van wateroverlast omdat het water niet goed wordt afgevoerd. Een belangrijke oorzaak van slechte afwatering is de ondergrond. Sommige grondsoorten, zoals dichte klei en leem, zijn gevoeliger voor wateroverlast dan andere. Deze grondsoorten hebben een hoge dichtheid en houden het water langer vast omdat het slecht in de bodem zakt.

Gebieden dicht bij water sneller last van wateroverlast

Gebieden dicht bij water zijn extra gevoelig voor overstromingen en wateroverlast. In zulke tuinen kunnen waterplassen ontstaan op terrassen en tuinpaden, wat kan leiden tot verzakkingen die na verloop van tijd verergeren. Als je tuin hiermee te maken heeft, is het essentieel om herstelwerkzaamheden uit te voeren om verdere problemen te voorkomen.

Wateroverlast geeft schade aan je tuin

Als de grond te veel water vasthoudt, kunnen je planten verdrinken. De wortels kunnen afsterven, wat uiteindelijk ook de plant boven de grond beschadigt. Hoewel af en toe een flinke regenbui je planten niet meteen fataal zal zijn, kan langdurige wateroverlast wel ernstige schade veroorzaken.

Wateroverlast in je tuin; dit kun je doen:

Het belangrijkste is niet te lopen in een drassige tuin tot al het water is weggelopen.

  • Wandelen op een drassig grasveld zal verdere verdichting veroorzaken en maakt het zelfs nog erger.
  • Geef planten in een drassige tuin voeding in het voorjaar om hen de broodnodige voedingsstoffen te geven of geef ze wat extra compost. Elke plant die lijdt aan een ernstig tekort aan voedingsstoffen, te zien aan gele, gevlekte bladeren, moet een extra impuls krijgen met een bladvoeding.
  • Als jouw tuin herhaaldelijk last heeft van overstromingen is grondbewerking van vitaal belang. De bodemstructuur zal moeten worden verbeterd door het toevoegen van organisch materiaal zoals compost –  voor elke vierkante meter van de grond.
  • Daarnaast is het handig om planten op verhoogde “terpen” te zetten waardoor ze minder gevoelig worden voor wateroverlast. Denk bij de aanleg van paden, patio’s en opritten aan het gebruik van het juiste materiaal zoals bakstenen en grind, die het mogelijk maken het water te laten weglopen.
  • Creëer plekken in de tuin om water af te voeren zoals slootjes of een vijver.
  • Als het probleem heel extreem is, kun je kiezen voor de installatie van een pijp- drainage systeem met ondergrondse opslag als oplossing. In deze opslag zitten afvoergaten die het water weer terugbrengt in de natuur, maar op een niveau waar de planten er geen last van krijgen.

Wil je graag meer advies voor wateroverlast in je tuin? Neem contact op!

Heb je meer advies nodig over hoe je wateroverlast in je tuin kunt aanpakken? Neem gerust contact op met Hoveniersbedrijf Van de Kraats. Ons team staat klaar om je te helpen met oplossingen op maat voor jouw tuinproblemen. Laat ons je adviseren en ondersteunen om jouw tuin weer in topconditie te krijgen.

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Footer foto