Hoveniersbedrijf van de Kraats Scherpenzeel

Afharden van een gazon in de herfst

×
Ga terug naar het overzicht

Wilt u in de winter een mooie grasmat in uw tuin hebben, dan is het een noodzaak om in de herfst het gazon af te harden.

Het herstellen van de grasmat

Tijdens de lente- en zomermaanden, heeft een grasmat het behoorlijk te verduren. Het gazon heeft te kampen gehad met verschillende invloeden zoals loopplekken, droogte, plekken waar het gras is verdwenen etc. Hierdoor is het noodzakelijk dat de grasmat een goede herstelbeurt ondergaat voordat het winter wordt. Gras heeft nu bescherming nodig tegen de sterk wisselende omstandigheden zoals; veel neerslag, vorst en sneeuw, die in aantocht zijn.

Wat is afharden van een grasmat?

Voor de winter, moet de grasmat weer helemaal worden gevuld met gras. Hiervoor moet u gebruik maken van een mestsoort met een hoog kaliumgehalte en met magnesium en ijzer. Door de kalium zal het gras versterken en wordt het minder gevoelig voor schimmels en bacteriën die ziektes veroorzaken. Magnesium en ijzer zorgen er voor dat het gras weer een diep groene kleur krijgt, ook in de winter. Deze bemesting voorkomt teven mos en onkruidgroei en zorgt voor een goede hergroei van het gras in het begin van het voorjaar. Ook zal het gras beter tegen vorst kunnen.

Grote kale plekken in het gras?

Zitten er grote kale plekken in de grasmat, dan is het verstandig om deze plekken weer helemaal in te zaaien. In deze tijd van het jaar, is de bodem nog redelijk warm en zullen de graszaden snel ontkiemen en zullen de kale plekken snel verdwijnen. Doe dit voordat u begint met het afharden van de grasmat!

Dus, bemesting van uw gazon  is ook in het najaar erg belangrijk voor een mooi en goed onderhouden gazon in de winter!  U gazon blijft dan in goede conditie bij mooi en slecht weer en zal  goed de winter uitkomen in het voorjaar.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin