Hoveniersbedrijf van de Kraats Scherpenzeel

Bewateringtips in juni

×
Ga terug naar het overzicht

Het kan in juni al behoorlijk warm zijn. Als het een lange, hete zomer wordt, zorg er dan voor dat u uw tuin genoeg water geeft. De beste tijd om dit te doen is ’s morgens vroeg of laat in de avond, wanneer de zon nog niet in de tuin is of al uit de tuin is.

Wanneer u water gaat geven tijdens zonuren dan is dit niet goed voor uw planten en bloemen. De zon zal het water namelijk meteen verdampen en er zal geen vocht in de bodem trekken. Daarnaast kunnen bladeren gaan verschroeien.

Als er warm weer op komst, zijn er vele manieren waarop u kunt uw tuin op deze hitte kunt voorbereiden. Het is belangrijk om de weerberichten in de gaten te houden en uw planten vooraf al goed veel water te geven.

Bewateringstips voor planten

  • Bij hangplanten is het mogelijk om een ingebouwd reservoir in de mand te stoppen, zodat deze planten altijd extra water kunnen krijgen.
  • Voor kuipplanten is het belangrijk dat de potten op schotels staan. Deze schotels kunnen veel water opvangen, en geven uw planten een extra waterbron.
  • Verplaats planten naar de schaduw wanneer u ziet dat ze lang in de zon staan. Hierdoor zullen we minder snel uitdrogen. Als u ze in een groepje bij elkaar zet, dan helpen ze elkaar ook nog eens aan schaduw en zorgen samen ook voor wat vochtigheid, die de grond langer vochtig zal houden.
  • Bedek kale grond in een pot of border met decoratieve steentjes – het ziet er niet alleen geweldig uit, maar vermindert ook waterverlies. Het hout de kluit van een plant koel en helpt ook om slakken af ​​te weren.

Manieren om water te geven

  • Met een gieter

Dit is een voor de hand liggende keuze voor veel mensen. Maar, zorg er dan wel voor dat u ook een sproeikop op de gieter heeft zitten. Richt het water op de voet van de plant onder de bladeren. Dit voorkomt dat u de bodem en vooral de wortels van de planten zal beschadigen.

  • Via sprinklers

Deze kunt u het beste vroeg in de avond of ‘s morgens vroeg gebruiken omdat dan meer van het water zal worden geabsorbeerd en er minder kans is dat de bladeren verschroeien.

  • Druppelslang

Wanneer u uw tuin steeds een beetje water wilt geven voor een lange tijd, dan is dit een goede manier. Leg een slang met gaatjes door uw tuin heen.

Het water zal dan langzaam naar beneden sijpelen en zal de wortels voeden wanneer deze water nodig hebben. U kunt de slang zelfs verstoppen onder de aarde. Dit zal er ook voor zorgen dat het water minder snel verdampt. U kunt de slang verbinden aan een kraan, maar een andere mogelijkheid is de slang te koppelen aan een regenton.

  • Bewatering buizen

Deze kunt u kopen of zelf maken. Dit laatste is erg gemakkelijk door de bodem van een plastic fles af te snijden of een stuk van een leiding te zagen. Stop deze buis schuin in de grond zodat het water rechtstreeks naar de wortels kan. Hierdoor krijgt de plant sneller water.

  • Geautomatiseerde irrigatiesystemen

Als u op vakantie gaat, of gewoon niet zo goed denkt aan het water geven van uw tuin, dan kan een geautomatiseerd systeem een ​​echte redder in nood voor uw tuin zijn. U kunt een timer programmeren, zodat uw planten regelmatig worden besproeid. En, omdat automatische systemen 90% minder water gebruiken dan een hand sproeisysteem, bespaart het ook nog eens kostbare water.

  • Druppel irrigatiesystemen

Een beetje meer verfijnd, is een druppelsysteem. Deze kan heel gemakkelijk worden aangepast aan elke grootte van de tuin.Het is ideaal voor kuipplanten en alle plekken in uw tuin de water nodig hebben. Het gaat om een ​​reeks van buizen en mini sprinklers, of druppelaars die in uw tuin liggen. Deze geven uw planten rechtstreeks water wanneer dit nodig is.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin