hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Bollen de grond in

×
Ga terug naar het overzicht

Tijdens de herfstmaanden zijn er vaak nog mooie, zonnige dagen. Tijdens deze dagen is het fijn om in de tuin te werken en alvast de bloembollen voor het voorjaar te planten.

Sommige bollen moeten worden geplant in het najaar; terwijl anderen het hét beste doen als u ze plant in het vroege voorjaar. De juiste tijd om bloembollen te planten hangt sterk af van het tijdstip wanneer u graag wilt dat de bloemen gaan bloeien.

Voorjaarsbloeiers

Bollen die in de lente uitkomen, zoals; tulpen, narcissen, krokussen en sneeuwklokjes, hebben een lange koude periode nodig om goed tot bloei te komen. Wanneer u ze koopt, slapen ze nog en zullen pas ontwaken na een lange periode in de grond. De winter is dus ideaal voor deze bollen omdat ze dan lekker lang kunnen blijven zitten. Dit is dan ook de reden waarom deze bollen in de herfst de grond in moeten zodat ze in het vroege voorjaar kunnen ontwaken en prachtig tot bloei kunnen komen.

Een tip; hoe eerder u ze in de grond zet, hoe vroeger de bloemen in het volgende voorjaar in bloei komen. Wanneer het al heeft gevroren of als de grond veel te nat is,  moeten de bollen niet meer in de grond gezet worden. Ze kunnen dan gemakkelijk bevriezen of verrotten.

Zomer bloeiers

Het planten van bollen die in de zomer bloeien, zoals; gladiolen, lelies, dahlia’s, en knolbegonia’s, houden van een lekkere warme grond en een warme zomerzon. Deze bollen moeten dus ook pas in het vroege voorjaar worden geplant. Is het nog lang koud tijdens de lente, dan is het niet raadzaam om de bollen te planten. Dan is het beter om te wachten tot een later tijdstip in het voorjaar of tot de vroege zomer.

Het kan gebeuren dat u vergeten bent om uw voorjaarsbollen te planten in de herfst. Wilt u desondanks toch leuke voorjaarsbloeiers hebben, dan kunt u de bloembollen ook in een pot kopen en in het vroege voorjaar in de grond stoppen!

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin