hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Bomen planten – De herfst is het ideale seizoen

×
Ga terug naar het overzicht

In de tuin kijken we altijd vooruit. Daarom is de herfst een ideale periode om eventueel wat te veranderen aan de tuin voor het nieuwe seizoen. Wil je bijvoorbeeld wat meer schaduw en verkoeling in de zomer, dan kun je nu bijvoorbeeld een mooie boom planten. Dat kan in elke tuin en de vogels zijn er ook blij mee.

Kleine boomsoorten

Houd bij het kiezen van een boom wel rekening met de uiteindelijke grootte. Mooie, wat kleinere soorten die ook prima in stadstuinen kunnen, zijn bijvoorbeeld de Amelanchier lamarckii, het krentenboompje dat vroeg bloeit met witte bloemetjes en in de herfst prachtig verkleurt. Of kies een sierappeltje, zoals de Malus robusta ‘Red Sentinel of een Kerspruim die zo rond mei prachtige roze bloesem geeft.

Plantinstructies voor een boom

Er zijn wettelijke regels voor het planten van een boom. Zo moet de afstand tussen de boom en de erfafscheiding minimaal 2 meter zijn. Het planten gaat als volgt.

  • Graaf een kuil die rondom 1/3 groter is dan de kluit
  • Maak de kuil net zo diep als de boom bij de kwekerij heeft gestaan, te zien aan de verkleuring. Plant hem het liefst net iets hoger. Spit de bodem goed los
  • Maak een vierkant gat, geen rond gat. Zorg dat je de wanden niet afsmeert. De wortels gaan anders rondgroeien. Steek anders de zijwanden met de schop een paar keer in.
  • Heeft de boom een draadkluit of een jute zak? Plaats de boom, maak alleen de bovenzijde los en duw het ijzer of het jute goed naar beneden.
  • Plaats aan weerszijde van de boomkluit twee boompalen. Sla deze minimaal 1/3 van lengte in de grond. Let op het plaatsen van de palen dat de boom in de dominante windrichting (meestal zuid-west) heen en weer moet kunnen bewegen. Op die manier kan hij haarwortels aanmaken.
  • Vul het gat aan met de uitgegraven aarde (eventueel vermengd met wat biologische compost) en stamp stevig aan.
  • Zet de boom met boombanden en boomspijkers aan de palen vast zodat hij nog licht kan bewegen.
  • Voor hun groei hebben bomen zuurstof, water en voldoende voedingsstoffen nodig. Breng daarom geen grind of bestrating aan rond de boomspiegel, maar kies voor beplanting.

Water geven?

In natte periodes, zoals de herfst, is extra water geven eigenlijk niet nodig. Plant je de boom in het voorjaar, bewater dan wel de boom regelmatig tot de langste dag (21 juni). Meer weten over het planten van bomen? Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel en Woudenberg beantwoordt graag al uw tuinvragen.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin