Hoveniersbedrijf van de Kraats | Scherpenzeel

De bloembollen tijd komt er weer aan

×
Ga terug naar het overzicht

Helaas zit de zomer al weer bijna op. In de eerste weken van september kan je soms nog profiteren van mooi weer. Maar helaas slaat dit al snel om en begint de herfst echt toe te treden. Veel planten raken in deze periode uitgebloeid en de tuin begint er saai uit te zien. Maar september is ook de maand om te investeren in bloembollen. Als je in het najaar vroeg begint met bloembollen planten kan je bij de eerste lentezon die doorbreekt genieten van nieuwe planten in de tuin. Het voorjaar begint zo extra vroeg in je tuin!

Wat is de beste periode om bloembollen te planten?

Dit ligt er een beetje aan wanneer je wil genieten van de bloemen. Je hebt namelijk voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en najaarbloeiers. Vaak denken we bij bloembollen vooral aan de voorjaarsbloeiers, maar eigenlijk kan je het hele jaar door dus bloembollen planten. Uiteraard is dit afhankelijk van de periode dat je wil genieten van bloemen. De meeste tuinbezitters kiezen voor de voorjaarsbloeiers. Je krijgt dan heerlijk het lentegevoel in je tuin zodra de planten beginnen te bloeien. Bij voorjaarsbloeiers kan je denken aan narcissen, tulpen en krokussen. Deze bloembollen kan je het beste vanaf september tot december planten. In het voorjaar kan je dus heerlijk genieten van verse bloemen in de tuin.

Bloembollen planten

Als je de bloembollen in huis hebt liggen is ons advies zo snel mogelijk planten. Dit is het beste voor de bol en de ontwikkeling ervan. Hoe diep je de bol moet planten staat altijd op de verpakking vermeld. Voordat je de bol plant maak je de grond eerst een beetje los. Spit het even om en doe er eventueel wat oud compost bij. Plant vervolgens de bollen en doe er een laagje grond overheen. Doe het planten van de bollen altijd met het puntje omhoog. Ze kunnen dan eenvoudiger groeien. Mocht je het per ongeluk vergeten zijn wees dan niet bang de meeste bollen groeien vanzelf omhoog. Het duurt alleen wat langer voor ze groeien en gaan bloeien.

Maak een bloembollen lasagne!

Heb je geen grote border, maar wel een leuke pot over in de tuin? Maak dan een bloembollen lasagne. Hierbij maak je laagjes met bloembollen met verschillende bloeiperiodes. De bloemen wisselen zo elkaar af, waardoor je een paar maanden lang plezier kan beleven aan je bloembollen. Een leuke combinatie voor een bloembollen lasagne: laag 1, anemoontjes en blauwe druifjes, laag 2 hyacinten en laag 3 tulpen. Mocht je een bloembollen lasagne maken in een pot hou dan wel even rekening met wat extra regels. Zet de pot bijvoorbeeld bij strenge vorst in de schuur en geef bij lange droogte wat extra water dan je normaal zou doen. Uiteindelijk zal je beloond worden met een prachtige bloembollen lasagne.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin