hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Het verschil tussen poten in aarde en potten

×
Ga terug naar het overzicht
Het verschil tussen potten in aarde en potten

Het verschil tussen poten in aarde en potten

Je gaat beginnen met het inrichten van je tuin en dan sta je voor een aantal keuzes die je moet maken. Ga je bijvoorbeeld planten poten in de aarde of kies je mooie sierpotten en containers om je planten neer te zetten? Zowel het poten in aarde als in potten heeft voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om te weten wat precies het verschil is en welke keuze het beste is. In onze blog vertellen we dan ook meer over het verschil tussen poten in aarde en potten.

Wat is poten in aarde?

Poten in aarde is feitelijk de planten in de grond van je tuin poten. Je hebt een gebied uitgekozen waar je planten kunt potten en je gaat dan ook druk aan de slag met het juiste tuingereedschap en de planten die je hebt gekocht. Een groot voordeel is dat de wortels zich kunnen verspreiden en de voeding in de bodem kunnen gebruiken om te groeien. Maar zoals gezegd kleven hier ook nadelen aan, want als je voor onvoldoende afwatering zorgt kunnen de planten in de natte maanden en als er veel regen valt verdrinken. Met als resultaat dat ze het niet overleven en dat je ze weer moet vervangen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het is ook vrij lastig om planten te combineren als de behoeften variëren. De ene plant heeft bijvoorbeeld een vochtige grond nodig, terwijl andere soorten niet goed gedijen bij vochtige omstandigheden. Dus je moet ook heel selectief zijn in welke planten je kiest en welke je bij elkaar plaatst. Dat vergt dus ook wat kennis en uitzoekwerk voordat je aan de slag gaat. Uiteraard kun je ook altijd de hulp van een expert inschakelen, zoals Hoveniersbedrijf Van De Kraats, als je wilt gaan potten in de aarde.

Wat is poten in containers en potten?

Het poten in containers en potten is het planten van planten in afgeschermde bakken en potten. Op die manier kun je bijvoorbeeld speciale soorten die ook unieke behoeften hebben veel beter bedienen, zodat ze mooi tot bloei komen. Potten, plantenbakken en containers worden gemaakt van verschillende soorten materialen, zoals hout, plastic, keramiek en terracotta. De keuze is vooral afhankelijk van wat je zelf praktisch vindt, wat je mooi vindt en wat je budget voor potten en bakken is. 

Een groot voordeel is dat je ook meer controle hebt over waar je planten neerzet. Vooral als je beperkt de ruimte hebt, zoals op een terras, een kleinere tuin of op het balkon, kan het praktisch zijn om met plantenbakken en potten te werken. Je kunt planten in bakken en potten ook makkelijk verplaatsen als je bijvoorbeeld een andere inrichting wilt. Wat simpelweg lastiger is als je planten in de aarde poot. Een ander voordeel is dat de potten en bakken vaak ook een drainage hebben, zodat overtollig water makkelijk kan ontsnappen.

Het nadeel is dat je niet altijd kunt poten. In bepaalde maanden is het potten van planten niet slim om te doen, omdat de planten dan door te lage of te hoge temperaturen niet goed kunnen gedijen en het niet overleven. De wortels hebben nagenoeg geen kans om te hechten en de kans op succes is dan ook zeer klein. En je moet vaker water geven omdat een pot eerder uitdroogd (ook in vakantie’s)Als je toch met poten in bakken en potten aan de slag wilt gaan, is het belangrijk om in het voor- of najaar aan de slag te gaan. Ook weer afhankelijk van welke soort planten je wilt potten.

Gericht advies nodig?

Heb je gericht advies nodig voor het poten van planten of wil je het poten aan een expert overlaten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, want wij kunnen je helpen om je tuin in te richten en ervoor te zorgen dat het poten van planten op een correcte manier gebeurt.

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin