hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Klusjes in de tuin in de wintermaanden

×
Ga terug naar het overzicht

In de wintermaanden denk je niet snel aan klusjes in de tuin. In januari zijn er maar weinig hoveniers aan het werk in de tuin. Toch zijn er wel een aantal klusjes die je juist in de wintermaanden kan uitvoeren. Het is namelijk een misverstand dat er niets te doen is in de tuin in de wintermaanden. Als hoveniers bedrijf werken we prima door tijdens de wintermaanden. Alleen als er flinke vorst is kunnen we weinig betekenen. Het is dan lastig om een schop in de grond te steken. Maar echt strenge vorst zien we bijna niet meer in de wintermaanden in Nederland.

Bomen en struiken planten in januari

Als we denken aan nieuwe bomen en planten, dan denken we niet snel aan januari. Je denkt al snel dat het iets is voor het voorjaar en al helemaal niet voor de wintermaanden. Toch is januari de perfecte maand voor het planten van bomen en struiken. In deze periode van het jaar betreden de bomen en struiken de rust stand. Ze beginnen zich in het voorjaar weer verder te ontwikkelen. Het is dan prettig als de wortels al goed zitten en de boom verder kan groeien. De bomen krijgen in de winter de kans om goed te wortelen. Ben je van plan nieuwe bomen of struiken te planten? Neem contact op met de hovenier en laat je informeren welke winterharde bomen of planten er geplant kunnen worden.

Perfecte tijd voor het leggen van de bestrating

Wil je lekker in de tuin zitten op het moment dat het voorjaarszonnetje aanbreekt? Laat je tuin bestraten in januari. In de wintermaanden is het veel eenvoudiger om een bestrating strak te leggen. De bestrating kan even rustig inzakken en de kans op een grote verzakking is klein. Het is perfect als er daarna ook nog eens een regenbui valt. De kans op een bui is natuurlijk groter in de wintermaanden.

Opknappen van de schutting

Doordat er weinig snoei en aanplantwerk is in januari is dit ook de perfecte maand om een nieuwe schutting te plaatsen. Of om eventueel reparaties uit te voeren aan de bestaande schutting. Je zorgt er zo voor dat je erfafscheiding er weer uitstekend bijligt als het voorjaar aanbreekt. Nog een voordeel van je schutting in januari repareren is dat je er vaak wat beter bij kan in de winter. De planten staan nog niet vol in bloei, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. Je kan zo wat beter de schutting bereiken voor onderhoud.

Extra verzorging van de bestaande planten

In januari zijn er ook een aantal planten die wat extra verzorging nodig hebben. De hovenier kan je eventueel advies geven welke planten wat extra aandacht nodig hebben. Als je bijvoorbeeld borderplanten hebt kan het prettig zijn om een dun laagje compost aan te brengen. Bij een aantal planten kunnen door vorst de wortelkluiten omhoog komen. Als dit gebeurt is het handig om de wortelkluiten terug te duwen. Heb je een wilgenboom in de tuin? Januari is de ideale maand om de wilgen te knotten. Als het niet vriest is het in deze maand ook slim om de fruitbomen te snoeien. Ben je benieuwd welke planten bij jouw extra aandacht nodig hebben? Vraag het de hovenier en informeer naar de mogelijkheden voor onderhoud in de tuin.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin