Hoveniersbedrijf van de Kraats Scherpenzeel

Klusjes in de tuin in het najaar

×
Ga terug naar het overzicht

De winter staat voor de deur en het is tijd om je tuin hier goed op voor te bereiden. Najaar is de tijd van het jaar om aan de slag te gaan en je tuin voor te bereiden op de wintermaanden. Kan je hierbij wat hulp gebruiken? Schakel eventueel een hovenier in om de klussen voor je uit te voeren. Ga je liever zelf aan de slag? Dan hebben wij een aantal klussen die je zeker weten moet gaan aanpakken in het najaar.

Werk aan het gazon

Oktober is de laatste maand waarin je het gras nog kan maaien. Ons advies is om dit aan het begin van de maand te doen. Maai daarna niet je gras nog een keer. Tenzij we echt een hele mooie nazomer hebben en het gras nog flink doorgroeit. Het is namelijk niet slim om het gras tekort de winter in te laten gaan. Als het gras gemaaid is kan je de kanten nog even steken. Het gras ziet er zo netjes strak uit tijdens de wintermaanden. Strooi daarna kalk op het gras. Je kan het beste zeewierkalk gebruiken voor een positief effect op het gazon. Zorg er daarnaast voor dat je gazon vrij blijft van bladeren. Dit voorkomt dat er plekken in het gras kaal beginnen te worden.

Bomen en hagen snoeien

In oktober kan je nog prima bomen en hagen snoeien. Ze zijn zo mooi in vorm tijdens de wintermaanden. Let wel op dat je dit niet doet bij vorstgevoelige bomen of hagen. Snoei dus eventueel aan het begin van oktober om dit soort problemen te voorkomen. Vaak hebben we dan nog geen nachtvorst gehad. Het voordeel van snoeien in oktober is dat er vaak al minder blad in de bomen zit. Je kan zo veel beter bekijken welke takken weggesnoeid kunnen worden.

Verzorg de borders voor de wintermaanden

Bekijk goed welke planten de winter door gaan komen. Eenjarige planten moet je misschien nu weghalen om ruimte te maken voor nieuwe planten in de winter. Planten die niet goed vorstbestendig zijn moet je in oktober gaan beschermen door ze eventueel af te dekken. Denk na of het ontwerp van je border na de zomer nog gehandhaafd blijft. Bedenk goed welke planten decoratief blijven in de winter of dat je ze liever nu al voor de zomer aanbreekt weghaalt. Verzorg ook meteen de planten door bijvoorbeeld blad weg te halen. Dit voorkomt dat het gaat rotten in de buurt van je planten. Je border ziet er zo weer netjes uit als de winter aanbreekt.

Plant bloembollen in de border

Oktober is nog een prima maand om bloembollen in de border te planten. Geef ze een plekje waar ze de ruimte hebben om een mooi geheel te vormen met de rest van de plantenborder. Kies voor echte voorjaarsbloeiers, zodat je tijdens het voorjaar kan genieten van de mooiste bloemen. Je brengt zo het echte lentegevoel naar je eigen achtertuin.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin