hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Onze top 10 winterplanten

×
Ga terug naar het overzicht

Onze top 10 winterplanten

We willen allemaal een mooie tuin in de winter, want het is natuurlijk veel mooier om tijdens de onstuimige maanden naar buiten te kijken en een mooie groene tuin te zien dan een tuin waarbij de tranen je in de ogen springen. En dat is ook heel goed te realiseren als je voor de juiste planten kiest. Daarom zetten we in onze blog onze top 10 winterplanten op een rijtje.

1. Erica (Winterheide)

Een van de populairste winterplanten is de Erica (Winterheide) en dat is vooral te danken aan de mooie kleurrijke bloemen die ook in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn. Denk dan aan kleuren, zoals roze, paars en wit. De Erica bloeit van de herfst tot het vroege voorjaar en is ook onderhoudsvriendelijk.

2. Jasminum nudiflorum (Winterjasmijn)

Een mooie klimplant met ook felgele bloemen die in de winter duidelijk zichtbaar zijn, is de Winterjasmijn. De officiele benaming van de winterplant is Jasminum nudiflorum. Met deze plant heb je niet alleen mooie felle kleuren en groen in de tuin als het buiten koud is, maar je kunt er ook prima muren, hekwerken en schuttingen mee bedekken.

3. Skimmia Japonica (Skimmia)

Ben je op zoek naar een mooie struik die het goed doet in de schaduw en die in de wintermaanden meer kleur toevoegen aan je tuin? Dan is de Skimmia Japonica een zeer goede keuze. Deze struik is onderhoudsvriendelijk, blijft altijd groen en heeft trosjes met opvallende rode besjes die ook in de winter goed te zien zijn.

4. Polystichum acrostichoides (Kerstboomvaren)

De Kerst valt natuurlijk net voor de winter, maar tijdens deze feestdagen kan het al flink koud zijn of zelfs vriezen. En je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je tuin ook tijdens de feestdagen er netjes bij ligt en groen is. Daarom is de Polystichum acrostichoides, ook wel de Kerstboomvaren genoemd, een zeer geschikte keuze. Ze voegen groen en textuur aan je tuin toe en ze overleven de winter prima. Naast de Kerstboomvaren kun je natuurlijk ook voor andere wintergroene varens kiezen.

5. Hamamelis (Toverhazelaar)

Ben je op zoek naar een mooie wintergroene struik die ook in de winter mooie gekleurde bloemen heeft? Dan is de Hamamelis, ook wel in de volksmond de Toverhazelaar genoemd, een perfecte keuze. De opvallende bloemen zijn geel, oranje of rood van kleur en ze bloeien volop in de winter. Ze geven ook nog eens een heerlijke geur af en het grootste voordeel is dat de Hamamelis ook zeer onderhoudsvriendelijk is.

6. Galanthus (Sneeuwklokje)

Ben je op zoek naar mooie, witte bloemblaadjes met groene accenten die een tuin sfeervoller maken tijdens de wintermaanden? Dan zijn sneeuwklokjes een zeer goede keuze. De officiële benaming van het Sneeuwklokje is Galanthus en deze onderhoudsvriendelijke plant komt helemaal tot leven als het koud is. Kom je nooit meer van af en is een bolletje

7. Viburnum tinus (Sneeuwbal)

De Viburnum tinus, in de volksmond ook de Sneeuwbal genoemd, is een wintergroene struik die vanaf de winter tot in het vroege voorjaar in bloei staat en later in het jaar een tweede bloei geeft. De naam Sneeuwbal is natuurlijk te danken aan de mooie witte bloemen die duidelijk zichtbaar zijn. In de struik zijn na de bloei ook mooie bessen te zien.

8. Mahonia aquifolium (Mahonia)

De Mahonia, die de officiële naam Mahonia aquifolium heeft, is een struik die groen blijft en uitstekend tot hun recht komt in de winter. De struik heeft felgele bloemen die ook een zoete geur afgeven en ze zorgen voor extra sfeer en gezelligheid in je wintertuin. Een voordeel is dat de struik ook onderhoudsvriendelijk en weerbestendig is.

9. Helleborus (Kerstroos)

De Kerstroos, ook wel bekend onder de officiële benaming Helleborus, is een winterplant die vaak in de winter tot in de vroege lente bloeit. De mooie bloemen zorgen voor extra kleur in de tuin en ze zijn ook in uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Zoals wit, roze, paars en groen.

10. Cornus alba ‘Siberica’ (Kornoelje)

De Cornus alba ‘Siberica’ is een uitstekende keuze voor in je wintertuin, want de rode takken van de Kornoelje struik vallen op in de winter. Ook als de struik geen bladeren meer heeft. Wanneer je voor de Kornoelje kiest is het belangrijk dat je ze jaarlijks snoeit en dan het liefste in de late winter of het vroege voorjaar. Let er ook op dat je een soort kiest die winterhard is.

Tot slot

Het kiezen van de juiste beplanting is voor iedere tuin essentieel. Toch kiest men vaak voor veilig. We willen iedereen uitdagen om vaste beplanting te combineren met prachtige winterplanten.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van de beplanting in jouw tuin? Wij helpen je graag.

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin