hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

De geheime agenda: poten in de juiste maanden

×
Ga terug naar het overzicht
De geheime agenda: potten in de juiste maanden

Welke maanden zijn het beste om te poten en welke niet?

Je wilt planten poten, maar je hebt nog geen idee in welke periode je dat het beste kunt doen. En daar is ook geen eenduidig antwoord op te geven. De beste periode is namelijk afhankelijk van het klimaat, de temperatuur en welke soort plant je wilt poten. Maar er zijn wel algemene richtlijnen die je kunt gebruiken om te bepalen welke maanden het beste zijn om te poten en welke niet. In onze blog vertellen we je hier meer over.

Geen planten en bloemen poten in de winter

Stel dat je vaste planten hebt aangeschaft en dat je ze wilt poten. Dan is het niet slim om dat ook in de winter te doen. De winter loopt van december tot en met februari en in deze maanden moet je dus niet met het poten van planten aan de slag gaan. Je zou in de winter kunnen potten als er een zacht klimaat is, maar dat is in Nederland natuurlijk niet het geval. We hebben regelmatig te maken met vorst en temperaturen die onder het vriespunt dalen. Met als resultaat dat de wortels van de planten beschadigd raken en de winter niet overleven. Hagen en bomen poten we wel in de winter omdat deze in de winter stil staan en met kluit of kale wortel gepoot kunnen worden. Deze planten hebben een grotere kans dat ze aanslaan en zijn onderaan de streep goedkoper.

Poten in de herfst: kan dat?

In de maanden september tot en met november kun je in principe planten potten als er een aangenaam klimaat is. Vaak is het in september nog relatief warm en dan hebben de wortels ook voldoende kans om zich te hechten. Het is de beste periode voor het poten van wintergroene en winterharde planten, want dan ben je net op tijd, zodat ze in de winter mooi in bloei staan. Heb je te maken met een koude herfst? Dan is het slim om het potten even te parkeren tot de temperaturen weer stijgen.

De zomermaanden is niet de beste periode voor het poten

Je zou haast denken dat de zomermaanden de beste periode is om planten te poten, maar dat is niet het geval. De temperaturen kunnen in de zomer namelijk hoog oplopen en planten hebben voldoende water en rust nodig, zodat de wortels ook goed kunnen hechten. Bij hoge temperaturen wordt de plant te zwaar belast en is de kans groot dat ze het niet overleven. Potgekweekte planten zoals vaste planten en bepaalde heesters kunnen het jaarrond gepoot worden mits het niet vriest en de vaste planten liever in najaar of voorjaar.

De beste maanden zijn

Voor bomen, hagen en grote struiken zijn de maanden half november tot half april de beste tijd ivm stil staan van de planten en het gebruik van kale wortel en kluit. Vaste planten, pot gekweekt het gehele jaar door mits er geen vorst is, en pot-gekweekte struiken het gehele jaar. Vijverplanten van mei tot september.

Gericht advies nodig?

Heb je gericht advies nodig voor het poten van planten of wil je het poten aan een expert overlaten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, want wij kunnen je helpen om je tuin in te richten en ervoor te zorgen dat het poten van planten op een correcte manier kan gebeuren.

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin