hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Tuin op het westen? 4 tips om aan te denken

×
Ga terug naar het overzicht

Tuin op het westen? Waar moet je rekening mee houden

Elke tuin vraagt weer om een andere aanpak als je ‘m wilt renoveren of opnieuw wilt inrichten. Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden is hoe de tuin ligt. Heb je een tuin die op het oosten of het zuiden ligt of heb je juist een tuin op het westen? De ligging bepaalt uiteindelijk hoe je een tuin succesvol moet inrichten, zodat je er ook enorm veel plezier van hebt en geen uren hoeft te spenderen aan het onderhoud. In onze blog geven we dan ook een paar handige tips en trucs voor als je een tuin op het westen hebt.

Tip 1: Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht

Een tuin op het westen ontvangt over het algemeen veel middag- en avondzon en dat heeft dus ook invloed op hoe je de tuin beplant en inricht. Als je een liefhebber bent van het zonlicht kun je het terras en het daarbij behorende tuinmeubilair strategisch neerzetten, zodat je ook lekker in de zon kunt zitten. Uiteraard doe je het tegenovergestelde wanneer je geen liefhebber bent van de zon en liever in de schaduw zit. Bij het kiezen van planten en de locatie waar je ze plant, moet je ook rekening houden met het zonlicht en de schaduw. De ene plant gedijt immers beter door zonlicht dan de andere.

Tip 2: Kies de juiste planten voor de tuin op het westen

Het is heel belangrijk dat je de juiste planten kiest voor in je tuin op het westen. Je kunt een mooie mix maken van planten en bloemen die prima tegen zonlicht kunnen, maar kies ook planten die van halfschaduw houden, zodat ze net voldoende zonlicht vangen om te kunnen bloeien. Kies ook de juiste plekken voor de planten, zodat ze van de zon kunnen genieten of juist tot rust kunnen komen in de schaduw.

Tip 3: Houd rekening met de wind

In een tuin op het westen kan het flink waaien en daar moet je dus ook rekening mee houden. Niet alle planten vinden wind prettig en de wind heeft ook invloed op bijvoorbeeld de luchtvochtigheid. Nu kun je prima windgevoelige planten potten, maar zorg dan wel voor voldoende bescherming. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld schermen, schuttingen, hagen en bomen te planten. Ook voor jezelf is het prettig als je goed beschut zit en geen last hebt van harde windvlagen als je in je tuin wilt zitten. Met hagen, schuttingen en bomen kun je ook prima extra schaduw creëren als je dat nodig hebt.

Tip 4: Voldoende water geven

Het risico op uitdroging is in een tuin op het westen groter en daarom moet je ook de nodige maatregelen nemen, zodat je planten en het gazon voldoende water krijgen. Maak daarom een goed beregeningsplan en geautomatiseerde bewatering, zodat je nooit het risico loopt dat je planten uitdrogen en niet meer tot bloei komen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een tuin opnieuw moet inrichten, omdat je planten en bloemen zijn uitgedroogd. 

Hulp nodig met je tuin op het westen?

Heb je hulp nodig met het inrichten van een tuin op het westen? Schakel dan de hulp in van een expert, zoals Hoveniersbedrijf Van De Kraats. Een specialist kan je helpen om een goed plan samen te stellen waarmee je de tuin op de beste manier kunt inrichten. Op die manier heb je er ook enorm veel plezier van en hoef je ook geen uren te spenderen aan het onderhouden van je tuin. 

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin