hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Tuin op het zuiden? 3 tips om rekening mee houden

×
Ga terug naar het overzicht
Tuin op het zuiden

Tuin op het zuiden? Waar moet je rekening mee houden

Een tuin kan ontzettend mooi zijn, maar het is ook hard werken om een tuin mooi te maken en te houden. Vooral wanneer je een tuin op het zuiden hebt. Wanneer de tuin op het zuiden ligt krijg je te maken met enorm veel zonuren. Vooral als de tuin minder goed beschut is door bijvoorbeeld bomen die in de omgeving staan. Des te belangrijker is om met een aantal zaken rekening te houden zodat je tuin mooi is en mooi blijft. In deze blog geven we 3 handige tips en trucs waar je over na kunt denken als je een tuin op het zuiden hebt.

Tip 1: Hoeveel zon heb je op een dag?

Het is een feit dat niet iedere tuin op het zuiden net zo veel zonlicht vangt. Hoeveel zonlicht de tuin vangt, is van een aantal factoren. Een lager huis of een ondiepe tuin kan ervoor zorgen dat je de hele dag of in ieder geval een groot deel van de dag zonlicht hebt. Normaliter komt de zon op in het oosten en draait die in de middaguren langzaam weg naar het zuiden. Het aantal zonuren is van belang als je wil weten hoe je de tuin moet inrichten en welke planten en bloemen je zou kunnen planten. Een tuin met veel zonlicht vraagt dus om een andere aanpak dan een tuin waarin meer schaduw aanwezig is.

Tip 2: Bewatering

Wanneer de tuin veel zonuren vangt, is het niet alleen belangrijk om de juiste planten en bloemen te planten, maar ook om ervoor te zorgen dat ze voldoende water krijgen. Nu lijkt dat niet heel spannend, maar veel zonuren betekent ook veel onderhoud als je de planten en bloemen handmatig water wilt geven. Misschien heb je tijd om meerdere keren per week een rondje te lopen met een tuinslang of een gieter, maar veel mensen spenderen de tijd liever ergens anders aan. Daarom zou je het beste kunnen kiezen voor een automatische bewatering, zodat je tuin ook voldoende water krijgt en u ontzorgt.

Tip 3: Beplanting

Zoals gezegd moet je ook de juiste planten en bloemen planten, want niet iedere soort is bestendig tegen veel zonlicht. Er zijn een aantal planten die je het beste kunt planten in een tuin op het zuiden.

Voorbeeld 1: Gaura Lindheimeri

De Gaura Lindheimeri is een prachtige plant die goed groeit op een droge bodem en ook tegen zonlicht bestendig is. Een beetje beschutting is wel gewenst, maar voor in de tuin op het zuiden is het een uitstekende plantensoort. Het is niet alleen een mooi, maar ook een langbloeiende borderplant met groene overhangende stengels en bladeren en mooie witte bloemen. De plant kan ook het hele jaar worden geplant en is relatief onderhoudsvriendelijk.

Voorbeeld 2: Verbena bonariensis

Verbena bonariensis, ook bekend als IJzerhard, is een mooie plant die uitstekend te combineren is met siergrassen en de Gaura Lindheimeri. De plant bloeit lang en heeft mooi paars of paars-roze bloemen die de tuin een stuk vrolijker maken. Ook deze plant is bestendig tegen zonlicht en is relatief onderhoudsvriendelijk.

Voorbeeld 3: Echinacea purpurea

De Echinacea wordt ook wel de zonnehoed genoemd en als je de plant ziet snap je waar de plant ook zijn naam aan te danken heeft. De mooie sierlijke bladeren zijn wit of roze gekleurd en hangen naar beneden. Terwijl boven op de plant een stekelbolletje groeit. Het stekelbolletje is

roze van kleur en de bloemen groeien van de zomer tot september. Soms zelfs tot en met oktober. De Echinacea is ook bestendig tegen zonlicht en is ook uitstekend te combineren met de Gaura Lindheimeri en de Verbena bonariensis.

Voorbeeld 4: Pennisetum alopecuroides

Ook de Pennisetum is bestendig tegen zonlicht en heeft bestaansrecht in een zonnige tuin op het zuiden. De grassoort is ook een siergras dat uitstekend te combineren is met andere plantensoorten die goed groeien door zonlicht en een droge bodem. Kenmerkend aan de Pennisetum is dat er pluimvormige grijs-witte bloemen uit het gras groeien.

Tot slot

Merk je dat je tijdens of na iedere zomer weer bepaalde planten moet vervangen? Of voelt de grond telkens dor en staan de planten niet stevig overeind? Laat het ons weten. Wij denken graag met je mee om jouw tuin op het zuiden zomerklaar te maken.

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin