Hoveniersbedrijf van de Kraats Scherpenzeel

Verpoten en poten van bomen en heesters

×
Ga terug naar het overzicht

Wanneer u graag bomen of heesters in de tuin wilt hebben of bomen en heesters wilt verplaatsen in de tuin dan is het verstandig om dit rond december te doen.

Het verpoten of poten van bomen en heesters is niet zonder risico, want wanneer u niet de juiste techniek toepast, kan de kluit schade oplopen en zal de boom minder goed gedijen op de nieuwe plek. Het verpoten of poten heeft dus wel de nodige zorg nodig.

Beste tijdstip om te doen

Het beste tijdstip om bomen en heesters te verpoten of poten is wanneer de takken bladvrij zijn. De plant kan dan nog wat door wortelen en goed aanslaan voor de winter. De boom of heester is dan in een soort winterslaap omdat de sapstroom nagenoeg stil staat. Het is daarom goed om in deze periode te verplaatsen want in het voorjaar komt de sapstroom pas weer volledig op gang. Een verplaatsing naar een nieuwe plek kan de boom of heester in deze periode daarom goed verdragen.

Tips voor het verpoten of poten

  • Bij het verpoten is het belangrijk om eerst terug te snoeien en de boom of heester ruim uit te scheppen en dan pas te verplaatsen. Belangrijk hierbij is dat de boom of heester ruim water te geven. De plant kan dan nog goed aanslaan en de winter overleven. De verdamping in de herfst zal dan ook een stuk minder zijn.
  • Het is belangrijk om de boom of struik of met een zo groot mogelijke kluit te poten of verpoten. Er moet zoveel mogelijk aarde aan de kluit zitten.
  • Het gat waar de plant in komt te staan, moet erg ruim zijn want de wortels hebben alle ruimte nodig. Maakt de aarde goed los en stamp de grond na plaatsen zachtjes aan.
  • Het kan zijn dat de kluit toch schade heeft opgelopen. Als dit het geval is, dan zal de plant wel extra aandacht nodig hebben om te herstellen.
Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin