hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Wat is een klimaatbestendige tuin?

×
Ga terug naar het overzicht

Wat is een klimaatbestendige tuin?

Je wilt zowel in de zomer als in de winter van een mooie tuin genieten en je wilt ook rekening houden met de dieren en insecten. Die in de lente en de zomer je tuin extra gezellig maken en in de winter op zoek zijn naar een schuilplaats. Een tuin inrichten vergt wat aandacht en je kunt er ook het beste de hulp van een expert voor inschakelen. Maar wat is een klimaatbestendige tuin en waar moet je rekening mee houden? In onze blog geven we meer informatie en een paar handige tips en trucs.

Beplanting van een klimaatbestendige tuin

Laten we als eerste iets meer vertellen over de beplanting in je tuin. Mooie planten en bloemen kunnen zowel in de winter als in de zomer bloeien en voor een prachtig gezicht zorgen, maar dan heb je wel de ideale mix van de juiste planten en bloemen nodig.

Kies voor een mix van subtropische planten die ook winterhard zijn, zodat je zowel in de zomer als in de winter van een mooie tuin kunt genieten. Combineer ze met planten die juist in de winter bloeien of die wintergroen zijn, zodat je tuin in deze koude en grauwe periode er ook prachtig bij ligt. De juiste planten zorgen er ook voor dat je minder onderhoud hoeft te verrichten en dat je ze minder water hoeft te geven.

Regenbestendige elementen

In de zomer moet je vaker water geven en sproeien dan in de winter. Terwijl je in de koudere en natte maanden ook een oplossing moet verzinnen als er veel regen valt. Er zijn verschillende mogelijkheden om je tuin zodanig in te richten dat je er ook weinig omkijken naar hebt. Kies bijvoorbeeld voor een goed beregeningsplan, zodat je planten en bloemen voldoende water krijgen en kies ook voor regenbestendige oplossingen, zoals regentonnen waarmee je het regenwater kunt opvangen en kunt gebruiken voor het voeden van je planten en een vijver, zodat overtollig water ook kan worden afgevoerd.

Goede bodemgezondheid is cruciaal

Een goede bodemgezondheid is ook cruciaal voor een tuin die zowel in de zomer als in de winter er mooi bij moet liggen. Gebruik bijvoorbeeld viswormenmest voor het voeden van de bodem en kies de juiste planten die je niet in potten, maar in de aarde plant. Het planten in potten is een minder goed idee als je wilt dat je planten het tijdens de vrieskou overleven. Bij temperaturen onder de 0 °C loop je namelijk het risico dat de potten kapotvriezen en dat je planten het niet overleven. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg voor voldoende schaduw en windbescherming

Je kunt ook met een goede tuininrichting ervoor zorgen dat de planten die minder goed tegen zonlicht kunnen worden beschermd door de schaduw en dat je in de onstuimige maanden planten en bloemen kunt beschermen tegen weer en wind. Kies bijvoorbeeld voor winterharde hagen en plant bijvoorbeeld bomen die voor voldoende schaduw en bescherming kunnen zorgen. Wil je jouw tuininrichting overlaten aan een expert? Neem dan contact op met een expert, zoals Hoveniersbedrijf Van De Kraats, en ze helpen je graag verder om je tuin ideaal en klimaatbestendig in te richten.

Vraag offerte aan

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin