Hoveniersbedrijf van de Kraats Scherpenzeel

Water geven in de zomermaanden

×
Ga terug naar het overzicht

In de zomer valt er meestal weinig regen. Door de felle zon en warmte hebben planten extra verzorging nodig. Omdat de natuur zelf niet voor water zorgt moet je de waterbehoefte van je planten goed in de gaten houden. Mocht je deze maand op vakantie gaan vraag dan aan de buren of ze af en toe de plantjes water willen geven. Vraag alleen wel om dit vooral niet overdag in de volle zon te doen. Het beste tijdstip om je planten in de zomermaanden water te geven is in de avond. Als je overdag met de felle zon de planten water geeft kunnen ze verbranden. Let dus goed op het moment van water geven in de zomermaanden. Naast het moment van watergeven hebben we nog een paar tips voor de zomermaanden.

Voldoe aan de behoefte per plant met een beregeningssysteem

Elke plant heeft weer een andere waterbehoefte helemaal tijdens de zomermaanden. Sommige planten hebben zelfs tijdens de warme maanden weinig water nodig. Terwijl andere planten juist weer elke dat water nodig hebben. Om ziektes te voorkomen is het belangrijk dat de waterbehoefte in balans is. Dat de planten die het nodig hebben hun water krijgen en andere planten weer wat minder water krijgen. Een manier om hier zelf niet meer over na te denken is door een beregeningssysteem te installeren. Bij de aanleg van de tuin kan de hovenier al rekening houden met een beregeningsysteem. Uiteraard kan een hovenier zo’n systeem ook achteraf installeren. Met dit systeem wordt er volledig automatisch aan de waterbehoefte van de planten voorzien.

Aanleggen van een beregeningsysteem

Helaas is een beregeningsysteem niet een kwestie van aanleggen en aanzetten. Een goede plantenkennis is noodzakelijk om te weten waar je het systeem het beste kan installeren. Maar vooral hoe je het systeem het beste kan instellen. Een tuinprofessional als een hovenier weet precies hoe je de planten moet verzorgen in de zomermaanden. Zo kan de hovenier je helpen met de complete installatie en het instellen van het systeem. Je hoeft zo ook niemand langs te laten komen als je op vakantie bent om de plantjes water te geven. Nog een voordeel is dat het systeem ervoor zorgt dat je tuin er het heel jaar door goed bijligt. Op de momenten dat extra water noodzakelijk is zal het systeem hiervoor zorgen.

Drainage na grote regenbuien

Helaas is er ook een nieuw fenomeen in Nederland en dit zijn de mega regenbuien. Deze tropische buien kunnen voor flink wat wateroverlast in de tuin zorgen. De drainage onder je planten en bomen is ook een belangrijk punt van aandacht. Vooral in net aangelegde tuinen merken we dat de drainage een probleem is. Als gevolg van verkeerde drainage lopen tuinen onderwater of doen planten het niet goed. Ze bloeien niet of beginnen zelfs te rotten omdat de wortels te lang onderwater staan. De groei wordt vaak ook geblokkeerd waardoor planten niet goed aanslaan. De waterbehoefte in de zomermaanden ligt dus niet alleen bij het geven van water, maar ook het in balans brengen van de waterbehoefte. De hovenier kan je helpen om extra drainage aan te brengen, zodat je tuin ook een tropische regenbui kan weerstaan. Boek direct goede resultaten door contact op te nemen met een hovenier.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin