hoveniersbedrijf vd kraats Scherpenzeel

Wateroverlast in de tuin aanpakken

×
Ga terug naar het overzicht

Ondanks dat de zomer vroeger een tijd van droogte was zien we steeds vaker enorme regenbuien. Natte zomers worden helaas steeds vaker een gewoonte in Nederland. Ons land begint langzaam te verschuiven tot een tropisch klimaat in de zomermaanden. Warme dagen wisselen zich af met enorme regenbuien waar heel veel regen valt. We presteren het de afgelopen jaren om in twee dagen net zoveel regen te krijgen als normaal in een maand. Helaas kan dit voor veel wateroverlast in de tuin zorgen. Als je veel last hebt van wateroverlast na een flinke regenbui, dan is het slim om dit aan te pakken. Onze hoveniers kunnen je helpen om wateroverlast in de tuin tegen te gaan. Zo kan je voorkomen dat er blijvende schade wordt aangebracht.

Zorg voor meer borders of gazon in de tuin

Eén van de problemen die we veel bij nieuwbouwwoningen zien is dat de tuin volledig bestraat wordt. Er worden potten neergezet en de tuin is klaar. Daar is natuurlijk niets mis mee behalve dat hemelwater bijna nergens heen kan. Het is belangrijk dat hemelwater in de grond kan zakken. Als je de tuin volledig bestraat is hier geen kans voor. Het eerste wat een hovenier zal doen is kijken of er ruimte is voor borders of een gazon. Via de grond of het gazon kan hemelwater afgevoerd worden. Het water krijgt de ruimte om in de grond te zakken. Eventueel kan je stenen ook nog afwisselen met grind als je dit mooier vindt dan een extra border. Grind laat namelijk beter water door dan stenen.

Hou rekening met de lagen in de bodem

De grondlagen zijn ook belangrijk voor het afvoer van regenwater. Normaal zand kan 15 mm aan neerslag per uur verwerken. Alleen als er andere lagen grond tussen zitten kan dit roet in het eten gooien. De grond kan te weinig regenwater afvoeren. Hierdoor blijft er teveel water liggen ondanks dat je netjes borders of een gazon hebt aangelegd. Een hovenier zal altijd rekening houden met deze grondlagen. De grond zal eerst afgegraven worden en er zal gekeken worden of er eventueel storende grondlagen zijn. Vervolgens worden deze weggehaald en een nieuwe laag neergelegd. Door rekening te houden met de bodemlagen komt het water diep genoeg in de grond om geen overlast te veroorzaken.

Terras leggen onder afschot

Het laatste puntje van aandacht waar we op moeten letten is het leggen van een terras onder afschot. Door het terras onder afschot te leggen kan het water de goede richting oplopen. Bijvoorbeeld richting de poort of richting de borders. Op deze manier wordt het water netjes afgevoerd. Uiteraard kan het regenwater ook richting het gazon lopen om af te voeren.

Een hovenier zal bij de aanleg van je tuin met al deze zaken rekening houden. Uiteindelijk zal je tuin er hierdoor netjes bij komen te liggen en heb je geen last meer van wateroverlast. Is jouw tuin al aangelegd, maar baal je van de wateroverlast? Laat gerust een hovenier langskomen om ernaar te laten kijken. Met een paar kleine aanpassingen kan de tuin weer watervrij gemaakt worden.

Ga terug naar het overzicht

Van ontwerp tot realisatie

Hoveniersbedrijf van de Kraats

Hoveniersbedrijf van de Kraats uit Scherpenzeel is al meer dan 20 jaar toonaangevend in het ontwerpen, realiseren en onderhouden van (exclusieve) tuinen.

Zwemvijver achtertuin